Entry: Bukit Tinggi trip Friday, April 23, 2010



Bukittinggi, Indonesia ye, bukan Pahang

Dgn tiket free AirAsia tahun lepas (seat je free, lain2 kena byr), dpt la aku sefamily + mak ayah + along + acu + bf acu + mak andam aku pegi menjejak kaki ke sana.

Flight pagi, bergegas2 la kitorang ke LCCT. Touch down kat Minangkabau airport dlm 8.30 waktu sana (9.30 Msia). Day 1 just traveling + singgah tgk2 kedai baju on the way naik ke Bukittinggi (kedai2 at Pandai Sikek). Singgah kejap kat Padang Panjang, pegi Pusat Dokumentasi Kebudayaan Minangkabau. Kat sini kitorang diberi penerangan pasal kaum minang and adat2 berkaitan. Syok dgr akak tu berckp, mmg pure minang + rumah gadang tu bes gile, sejuk. Kalau nak pakai2 baju minang pon bole, byr sewa la, tak ingat bape, but its cheap.

Kitorang tido kat Ambun Suri hotel. 1 star je but more than enough. Katil n bilik selesa dan bersih. tilam empuk stended hotel, ada hot shower. takde aircond. tak perlu pon sbb dah cukup sejuk kat sana. Dpt rate rp250k p/nite kalau book sendiri, tp kalau guna tour agency dpt rp200k. Malam dinner di restoren nasi padang Simpang Raya depan Jam Gadang. JGN MKN KAT SITU..lauk2 dia masinnnn. But according to budak kat tour agency yg aku amik tu, dia kata yg cawangan situ (depan jam gadang) mmg tak bape sedap. Kalau branch lain still ok.

Day 2, aktiviti shopping. Sampai abis la duit mak andam aku on that day itself. Pasar Atas tak sebesar Tanah Abang kat Jakarta. Just nice utk pusing2 carik baju sulam, telekung etc. Lunch mkn Bakso & mie pangsit. selambe badak je masuk kedai kecik. time tu mmg berdoa je yg tak sakit perut.

Day 3, kitorang amik tour minangkabau rp550k utk 1 van kia pregio (8pax). tour ni bawak pusing2 area pagaruyung, tgk pemandangan kampung n sawah padi yg berlatar belakang gunung berapi, tgk istana besar dia (belum siap dibaiki lg masa ni, terbakar 2 years back). Pastu singgah mkn kat Pondok Flora (byr sendiri). mmg nice la, nasi padang jugak but lauk fresh. Makan kat tgh sawah, bawah restoren ada kolam ikan yg byk gile ikan. lauk pauk tak abis, diorang campak je kat kolam ikan tu. dgn kulit2 pisang sekali ikan2 tu telan. sgt recommended kalau ada sesape nak pegi sini, pakej mkn rp27.5k sorang, ala baru rm10. Lepas mkn leh main ngan arnab n monyet :P
Sempat gak singgah kat few kedai baju on the way back ke Bukittinggi, singgah ke Pandai Sikek (again) and sulaman Hajah Rosmah. kat sini la baru nampak mcm mana susahnye nak buat baju2 sulam. Dpt la pau azhar one set baju n tudung sulam ayak.

Day 4, shopping final round. sbb esok pagi2 subuh dah nak balik. Jadi mmg shopping sakan ler masing2. dpt la aku rembat lg beberape helai baju kurung embroidery, ada sulam bayang la, sulam kepala peninti la, ini kes melepas geram sbb masa pegi jakarta dlu tak dpt beli ape2 utk diri sendiri :P

Day 5, sebelum subuh dah naik bas utk turun dr Bukittinggi ke Padang. nama pon flight awal pagi, biasa la slogan AirAsia, everyone can fly, but at our selected time. sesuka hati dia je kensel flight kita.
Tp tak kisah ler, asalkan selamat pegi selamat sampai. Alhamdulillah, settle satu lg trip jln2 budget ke indonesia :)

For pictures, bole tgk kat FB Azhar


   4 comments

NameAmsyahril
January 29, 2014   02:07 PM PST
 

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


hafiz
January 16, 2013   03:37 PM PST
 
bleh bagi contact no bas kat padang?
email kat saye hafiz_142@yahoo.com
rina
June 1, 2010   05:14 PM PDT
 
itu ler..kalau tak tulis nnt lupe. tp sgt malas nak tulis panjang2. jadi tulis la karangan ringkas cuti skolah fatin yg lalu
mawar
May 31, 2010   06:58 PM PDT
 
hehe cam baca karangan versi tak formal "cuti sekolah yang lalu, saya..."

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments