Entry: Kisah setahun yang lalu..part 2 Thursday, September 10, 2009



entry ini sgt panjang...

MC SEMINGGU!

Sgt seronok..
1- sbb seminggu beb! MC.. bukan AL
2- sbb aku dah tak rasa sakit2 pon, sehat walafiat :P

Walaupon doctor pesan, rehat byk2 time MC tu..tp mana leh beb.. so aku endup mengemas rumah..cuci lantai n cuci dapur. tp takde la berat mana pon.. buat sikit, penat tido..pastu sambung balik slow2.

Lepas abis MC seminggu tu, on 2nd Sept..masuk keja balik la mcm biasa. Puasa pon ok..

On the 4th day puasa (4th Sept)..bgn sahur aku mcm agak letih sket. Sediakan sahur n makan2. Bile nak tido balik, after gi toilet..tibe2 ada darah menitik..aik..mana dtgnye plak. Lap ngan towel, ada darah kat towel..hahah panic la masing2. Trus Azhar ajak gi hospital.

Sampai emergency Ampang Putri, terus naik ke Labor room. Buat lg CTG mcm aritu. Contractions ada n kuat. Tp darahnye tak tau dtg dari mana. Sbb contractions tu ada, nurse seluk la, nak tgk bape cm dah bukak.. sekali baru 1 cm daaaa..tp sbb contractions kuat, so takleh la balik, duduk lg la ward for observation mcm aritu. Azhar pegi la keja..hehe

Berulang la proses yg sama until hari Fatin lahir (dr 4th to 10th Sept). Tapi kali ni Azhar ada..so masa berbuka, dia dtg la hospital, berbuka sekali ngan aku..kul 9.30mlm, dia balik la rumah. Kali ni dpt dah 1st class ward, so ujung minggu tu, Azhar teman aku kat ward :).

On 9th Sept, Dr Fauziah dtg check mcm biasa, dia kata dah bukak dlm 2cm, maybe esok pagi (10th Sept) dah leh start masuk labor room la kot. So Azhar decide amik cuti terus on 10th tu dan tido hospital ngan aku that nite..Aku pon dah prepare la mentally yg esoknye akan beranak..

Esoknye around 7am, nurse datang nak masukkan ubat berak (haha aku tak tau ape namanye, tp mmg ubat tu merangsang pemberakkan dgn jayanye, habis sume isi keluar). Mandi2 n siap tunggu Dr Fauziah. She came and check around 9am, still 2cm -_-!
Dan dia leh bagi soalan cepumas.."Awak nak induce bole awak nak balik pon bole.."
apekah!???
Aku takleh decide there n then, so doctor blah dlu, kitorang bincang..ada org kata induce tu sakit gile..byk yg kata baik biar baby tu decide bile nak kuar..tp sgt letih ok keluar masuk hospital ni, n membuatkan semua org risau. Jadinye keputusan muktamad di ambil, setelah memikirkan yg my preferred doctor was on duty, lepas tu sume org dah prepare, jadinye deliver je la hari tu jugak.

Around 11am pegi prep kat labor room. tuka baju, masuk drip, pasang ctg. Nurse2 dok tanye, nak amik epidural ke tak..aku kata taknak, tp aku tanye la ada tak ubat tahan sakit yg lain, they said boleh amik painkiller 2 kali n ada gas entonox widely known as laughing gas.

So processnye pon bermula, up to 2pm, contraction biasa2 je, still leh gelak2 tgk Bolos kat Astro Ria. Kul 2.15 camtu doctor dtg n cek, dah 3cm almost 4cm, she said, kita pecahkan air ketuban nak tgk baby berak ke tak, sbb aku dah contraction lama sgt sepanjang minggu tu, takut baby stress n terberak. Air ok, takde Meconium. tapi lepas je pecah air ketuban tu, sakit gile contraction.

Aku tahan dlm satu jam kot before mintak the 1st painkiller, diorang inject kat area peha-bontot. ada la lega sikit..tp masalah skang ni plak, rasa nak terkench..sbb aku dok minum air kurma sket2 dr kul 11 tu, pastu dah rasa nak kench dah. leceh betul nak ke toilet, ye la nak kena bukak ctg yg kat perut, pastu nak tolak drip masuk toilet sekali, sib baik la azhar ada..aku tak dpt bayangkan kalau azhar takde, camne aku handle sorang2 (more to emotionally la sbb sure nurse akan tolong kalau husband takde, but still, takdenye nurse nak teman sampai dlm toilet kan?).

Lepas setel hajat kecik (yg aku tak sure byk mana kencing byk mana air ketuban yg keluar..sbb rasa sama jek), sambung la atas katil. Contraction makin lama makin kuat, dr boleh gelak2 utk tahan sakit, pastu ckp 'tak sakit tak sakit' utk reverse psychology diri sendiri, sampai la satu tahap yg aku hanye mampu ckp..sakitnye bang..pastu nangis. Azhar (yg telah aku warn awal2 jgn mengeluarkan komen "ala tahan la, or sakit sket je tu"), just mampu ckp "iye..iye" sambil menepuk2 tgn aku.

Amik 2nd dose of painkiller..tak membantu sgt, sbb sakit nye dah kuat gile..
Rasanye around 4.30 camtu mintak gas entonox tu. Ya Allah, lega sgt bile dah dpt gas ni..walaupon tak hilangkan sakit 100%, tp rasa lega la tiap kali contraction.. and in between contraction, dpt la lelap seminit camtu before yg next contraction dtg.

Time tu dah kul 5 and azhar dlm tlg memegang topeng gas ke muka aku, dia leh sempat jenguk2 Spongebob kat tv gak..and suddenly aku rasa mcm nak meneran. 1st time aku tahan dlu, suruh azhar panggil nurse, bile nurse dtg tgk2 aku n pesan bagitau bile ada rasa nak meneran mcm nak berak, aku ckp la "tadi saya dah rasa nak terberak dah". Dia cek kat bawah, pastu dia ckp "Ehhh dah nampak rambut!".

Terus tutup tv and sume org kabut2..labor room tu kejap je dah transform jadi mcm mini surgery room, dgn lampu besarnye, dgn doctor pakai boot org pegi pasar, pakai apron. katil aku yg tadinye katil skang ni dah terbelah 2, half of the katil dah turunkan ke bawah, skang katil tu jadi mcm kerusi plak dah. Dr Fauziah was so surpirse yg aku dah fully dilated, dia agak dlm kul 8 mcm tu, dia dah siap2 beli food utk buka puasa time tu..hehe

Alhamdulillah aku just kena push 3 kali contraction, and there pops out Fatin. Pushing was easy for me this time (hopefully lepas2 ni pon sama la..). Rasa nak push tu sama je mcm rasa nak berak..kalau org yg selalu sembelit, dia tau la rasanye mcm mana..heheh. Lega gile bile fatin dah keluar, rasa sgt relief yg takleh digambarkan.

Nurse2 bersihkan Fatin dlu, Azhar Qamat kan, baru diorang passed her to me. Immideately offer her the the breast. Pandai sgt carik n hisap. Such a beautiful moment masa tu. I think after 10-15 mins kot..they took her away bawak gi nursery.
Tak lama pastu placenta pon kuar..another big relief, takut gile beb kalau melekat n jadi pendarahan. And another gumpalan darah pon keluar after doctor korek2..legaaa rasanye bile segala2 kuar..
Then doctor start jahit di bawah sinun..doctor bius the area n jahit ape yg patut.

Lepas tu rehat2 sekejap and terus bole balik bilik. Lega gile sumenye dah selamat. Thank you Allah.

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments