Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Second Birthday tickers


Thursday, September 10, 2009
Happy Birthday Fatin!

Semoga menjadi anak yg cergas, sehat, cerdas dan cepat berjln..hihi
Mama n Ayah love you so much!










Posted at 04:08 am by rina
9 commentos already!!  

Kisah setahun yang lalu..part 1

Aku tak penah cerita kat sini kan, pengalaman aku bersalin budak kenit Fatin tu..
Dah setahun dah..kalau tak tulis kat sini, nnt tahun depan mesti dah lupe abis chronology nye..

Pregnancy aku dari awal sampai bulan ke 7 memang smooth sgt..sgt sedikit morning sickness, muntah pon 2 kali je..itu pon muntah air liur pahit..
Bab makan, 1st trimester mmg kurang makan nasik, tp asik telan roti memanjang..
Masuk je 2nd trimester..selera mmg bertambah..lauk kegemaran..masak lemak telur itik..n mostly lauk yg berwarna kuning2..tp aku tak lalu bile teringat daging, steak or yg seumpama dgnnye.

Bulan August 2008, aku dah masuk 3rd trimester, aku ngan family aku ke Jakarta (8-12 Aug)..jalan2..time tu aku sgt sihat walafiat..bayangkan la (kepada sesape yg penah sampai Tanah Abang kat Jakarta nun)..aku leh ronda complex tu dgn keadaan org bersesak2 sume dan aku dgn perut memboyot..abis berlaga2 perut aku ngan minah ngan mamat indon kat sana..dan Alhamdulillah..selamat balik ke Malaysia without any sakit2..

On 20th Aug..Azhar ada team building kat Kuantan..till 22nd..so ape lg, aku amik kesempatan la utk beronggeng dgn bff aku, Namo. Janji jumpe kat Midvalley lepas keja..makan2 kat Chili's n Namo sleep over kat umah aku.

Esoknye mcm biasa pegi la ofis. Mungkin sbb terlalu active mlm sebelum tu..aku dah terasa senak sgt kat bawah perut since pagi. Gagahkan jugak diri berjln dr parking lot ke ofis..sambil2 call up klinik Dr Fauziah tanye kenape aku rasa sakit gitu..diorang advice, kalau still sakit, lunch time nnt terus dtg klinik cek. Aku ok la..selambe masuk ofis dlu, buat keja sume..

Haha, tp masa tu muka mmg dah kelat menahan sakit..sakit dtg kejap2..si Kenny duduk depan aku dah mula risau "U jgn beranak kat sini tau, kalau u sakit I boleh pegi hantar hospital..". Aku catat masa ever time rasa sakit..bile dah sejam.. aku tgk sakit tu dtg every 10 minutes..HAH! ni mcm contraction nak beranak ni (dlm hati).. tp dlm pada tu boleh sibuk lg berYM ngan akak2 ofis ni..tanye betul ke nak beranak nih :P
Baid yg duduk satu row ngan aku plak ckp..dia dlu tak rasa sakit, tp rasa mcm nak terberak, tp bile pegi toilet takde kuar ape..hah! lg la aku panic, sbb mmg aku dah 3 kali kot time tu ulang alik ke toilet sbb rasa nak berak..tp tak terkuar ape2
So aku decide pegi je la hospital..Kenny siap offer lg nak antarkan..aku ckp..takpe2, if aku tetiba tak larat nak drive, aku bentikan la keta tepi jln, nnt aku call dia suh dtg tlg deliver baby aku..hahah!

Sib baik jln tak jem..selamat la aku sampai kat Ampang Putri. Naik klinik (siap bawak laptop beb..sakit2 pon angkut, tak berani tinggalkan, hilang naya nnt laptop ofis hehe)..Naik klinik, diorang suh terus pegi Labor room buat CTG (utk tgk contractions n monitor heartbeat baby).

Cool lg masa nih. Oh time ni aku baru 33 weeks..belum cukup time lg utk beranak.
Buat CTG bla2.. tgk mmg ada contractions..berbukit2 (kuat la maksudnye). Tp bile dah berehat tu, kurang sket aku rasa sakit compare dr sepanjang pagi tu. So relax je la. Ingatkan leh la balik sbb tak sakit..skali dlm kul 3 tu, doktor dtg tgk..ckp mana leh balik mcm ni..kena tahan ward nih. HAh!?? mula la aku gabra..ye la sbb Azhar takde kan..sape nak uruskan masuk ward bagai..
So aku call ayah aku..nak nangis pon ada time tu..(tah ape2 tah rasa nak nangis plak). Dia ngan mak aku dtg la, tlg uruskan hal ward, ye la dah aku tersadai di ikat kat katil, berbelit dgn mesin CTG ngan cucuk masuk ubat sume.

Jadi malam tu aku tido la kat Labor room tu dlu (sbb lum ada ward kosong). Mlm tu gak..dpt injection yg sakit..ape nama tah lupe dah, utk matangkan paru2 baby, incase nak terberanak dah sgt, at least paru2 baby dah kuat. Sakit woo injection tu..kena 2 kali, sekali sebelah petang, sekali lg sebelah mlm.

Esoknye 21st Aug (ataupon Jumaat 22nd..aku tak ingat which day), dpt pindah ward. seronok la sket bilik besar ngan ada TV. Laptop pon aku layan (aku suh mak aku angkut DVD2 yg aku borong masa kat Jakarta), TV pon mesti nak gak. Tapi bosan masih ada. Ye la duduk je takde buat ape..pagi ngan petang nurse pasang CTG tu lg for 2 hours camtu..bile dah pasang tu,, mmg terbaring je la..contractions still ada, tp aku dah tak rasa sakit.

Jumaat 22nd, MIL dtg dgn adik2..kurang la sket bosannye ada teman. Ptg tu plak menunggu Azhar balik dr Kuantan..dah ler hujan ribut, kul 7 lebih camtu baru dia sampai..
Dia takleh stay teman aku kat ward, sbb ward 2nd class (walaupon katil sebelah kosong). So Azhar balik la rumah mlm tu (ye la kesian gak kan, ngan baru balik dr teambuilding kepenatan).

Esoknye Sabtu..lepas pegi checkup kat klinik doctor, tgk mcm sume ok jek, dia bagi la aku balik. tp sebelum balik, dpt la hadiah..iaitu MC seminggu..SEMINGGU OI MC!
Sgt la seronok makcik :D..
So aku MC la next weeknyer tu dr 25-29 Aug..dah la 31 Aug ari ahad, so Isnin pon cuti lg..so total aku cuti dr start warded adalah dr 20 aug sampai 1st sept (mula puasa)..

Akan disambung di part 2



Posted at 01:34 am by rina
2 commentos already!!  




Monday, July 20, 2009
Rupenye demam campak (Measles)

Demam yg hari ahad aritu, sbb Fatin nak kena campak "throw fever" huhu
Demam dia sampai hari Rabu je..bile Khamis pagi, mmg dah baik..but tetiba ada nampak mcm skin rash plak..penuh belakang badan..

Pegi rumah nenek, then nenek ckp that is campak..ooohh mana la mama tau fatin..
So kita pegi la Klinik Idzham Bkt Antarabangsa..doctor prescribe Calamine lotion n ubat mkn tahan gatal.


Fatin dah siap2 nak gi klinik..tgh tunggu nenek


Ini gamba peha Fatin semlm (Ahad malam..one week after demam), campaknye baru betul2 byk keluar.


Fatin: tapi saya tetap lena tido malam, tak bgn kacau mama pon..
Mama: Fatin mmg good girl!



Posted at 06:46 pm by rina
3 commentos already!!  




Tuesday, July 14, 2009
Fatin demam

Setelah 10 bulan kuar ke dunia ni..ini lah kali pertama si budak Fatin merasa mcm mana demam itu..

Ahad petang, sedang bergolek2 depan TV, rasa tapak kaki dia extra panas. Ayah pon ckp yg badan dia mcm panas. So me and Azhar amik la suhu badan bawah ketiak (situ je pon yg dia kasi..) tak ingat bacaan bape tp more than 37 tp less than 40 la for sure.
Mandikan dia..sib baik budak ni suka mandi..takde la meragam.

Rasa badan still panas, kitorang terus gi klinik check n mintak ubat. Fatin dah bijak sekarang.. bile masuk bilik doktor, mmg dia taknak geng la ngan doctor tu (takut kena inject)..muka terus masam ngan nak nangis. Sib baik la doctor tu pakai yg cek suhu guna alat yg lekat kat dahi tu je. Bile time nak cek tekak, payah la jugak sbb dia meronta sket.. sian anak mama huhu. Sempat timbang berat dia.. naik dr 7kg ke 7.5kg hasil usaha bagi mkn protein powder.

So doctor bagi ubat demam ngan antibiotic (mcm biasa la kan..)

Budak baik ni, mmg suka mkn ubat (ala lgpon 2 2 ubat tu rasa sedap, 1 perisa stoberi 1 perisa oren huhu)..lepas dinner terus mkn ubat n bobom depan tv..


Ni gamba lepas bgn tido malam tu..ayah yg iron baju2 sbb Fatin nak berkepit jek ngan mama..hehe TQ ayah.


Fatin: Saya happy sbb masa ni suhu badan saya telah normal kembali..malam pon saya dpt tido lena.

Tapi esok paginye..lepas je ayah gi keja.. dia mula meragam, bgn tido menangis.. tersedu2..dah ditidurkan balik, bile mama gerak je dr katil..belum sempat nak bukak baju pegi mandi, dah melalak balik..bayangkan proses tu berulang 4 5 kali..soooo mama kena la amik EL ari Isnin aritu utk berkepit ngan Fatin...dah nak kul 11 lebih baru la dia ok sket, bgn mandi and kita pegi rumah nenek (pegi gak tu)..ye la tak sempat nak masak kat umah sendiri..kena la gi mkn umah org lain..hikhik

Lepak sampai malam, pastu balik la umah (ptg amik ayah kat KLCC dlu)..badan Fatin still panas walaupon dah mkn ubat..sebelum tido..kena la lapkan badan dia ngan towel..huhu mula2 Fatin marah2 sket..tp bile dah rasa sedap kena air.. dia pon senyap je..huhu. So malam tadi pon (Isnin malam Selasa), she slept soundly thru out the nite. Thanks baby..

Then this morning..badan dia dah kebah sket..and dah ceria seperti biasa. Good job Fatin!


Posted at 07:25 pm by rina
6 commentos already!!  




Tuesday, July 07, 2009
Happy 2nd Anniversary dear hubby!

2 tahun sudah..

Hasilnye adalah seorang..


hehe..

Semalam Azhar belanje mkn.

Agak surprise la jugak, coz he didnt say anything that morning, so aku seperti hari biasa, berpakaian casual pegi keja..dgn jeans dan t-shirt selambe huhu..

So bile dia tanye "Ina makan lunch kul berape tadi?" on the moment aku masuk kereta, dah dapat agak la dia nak ajak pegi makan huhu. Ye la, sbb kalau dialog2 mcm tu jadi topic perbualan dlm keta, mmg kitorang akan endup gi mkn.

Tapi kali ni takde soalan biasa "Ina nak makan kat mana?/Ina nak makan ape?" yg kuar dr mulut dia. So takde la gak jawapan dr aku "Ntah/tak tau" yg biasa akan dia balas balik dgn "Restoren Ntah takde/Makanan tak tau, takde jual!" :P

I keep pressured him to reveal kat mana nak gi mkn, coz he was driving the car into KL area. He just said "Dah la selambe tak buat reservation". Ku pikir dia nak bawak ke Traders or Mandarin for buffet, ye la dah menghala ke KLCC kan. Tapi bile sampai before traffic light simpang empat Jalan Tun Razak, he took the u-turn and go inside the embassy area hehe. At that moment, dah dapat agak dah kat mana dia nak bawak..tp keep cool je dlm keta :P

So we ended up here..hehehe


Lama dah nak gi mkn kat sini, tp bajet selalu takde.


Encik tukang bayar & Puan makan free senyum lebar. tgk la aku sgt comot semlm.


My broccoli & shrimp soup and pineapple juice, his chili and mango juice


Nachos..tp tak berapa sedap mengikut tekak aku..


Org gembira dpt mkn steak..


Ini adalah santapan gue..dagingnye sgtlah lembut walaupon tebalnye dalam 1.5 inch. Makan daging sampai menyesal, sbb kenyang sgt :P

Thanks abang sbb belanja! baru ingat nak pow lepas dpt bonus hikhik.
Love you and looking fwd for many years ahead with u.


p/s: Lepas mkn kat VS, kami mencuci mata kat supermaket kecik sebelah tu, Hock Choon, and we found this:

wooweee.. lama gile tak jumpe air nih..it's either me yg tak jumpe or common supermarket yg kitorang pegi tak jual dah..tp mmg lama dah tak nampak. rembat sepekat :P yumyum


Posted at 09:54 am by rina
6 commentos already!!  




Tuesday, June 30, 2009
Kami join Jacob's Walk of Life on 20th June

Berjaya gak bgn pagi utk join event ni.. mula2 agak sangsi gak la.. bole ke Fatin (mama sebenarnye) bgn pagi2.. takut meragam.. tp alhamdulillah berjaya.

Kami sampai kat Taman Metropolitan Kepong (tpt org selalu main layang2 tu) dalam pukul 6.45 pagi. Lepas register n dapat baju..kami duduk la tepi jln menunggu aunty2 2 org itu tiba..
Sekali tgk Fatin dah muntah atas baju ayah... masam sungguh. Jarang sgt Fatin muntah susu.. tp arini plak muntah..terpakse ayah pegi balik ke kereta n amik baju spare Fatin, ayah plak tuka pakai baju Jacob's free tu..


Fatin tido keletihan lepas register..more to mencukupkan quota tido dia..blum start lg nih..baju pon lum tuka setelah muntah


Aunty N dan Aunty Mawar posing dgn bersemangat sekali.


Kami pon dah bersedia!

Sebelum bergerak.. kami pegi dlu rembat biskut Jacobs free..yumyum.
Sepanjang perjalanan mama suapkan Fatin ngan biskot Jacobs.


Tgk la, ramai betul org, kami antara yg last2 sekali bergerak..tp kami jln full tau, tak ngelat, tak amik shortcut.

Bile jalan ramai2 ni, tak terasa pon penat, just penat mendokong budak kenit ni je la..separuh jalan je duduk dlm kangaroo pouch, separuh jln lg nak mama yg pegang, sampai sakit2 pinggang..menangis gak la sket tgh2 jalan tu, sbb dia nak susu n nak tido..tp berjaya di tenteramkan oleh mama n aunty2.. hehe


Fatin gembira selepas abis walk..pastu dah dpt susu dah.. sbb tu muka happy..(Erni, time ni la nursing cover tu telah digunakan dgn jayanye, tp tak sempat plak nak snap gamba..) Lepas tu Fatin baik je duduk ngan ayah sementara mama gi beratur amik goodie bag.. ayah ckp, Fatin khayal main daun kering ngan ranting2 yg byk kat situ.


Kami la yg join Jacob's Walk of Life 2009.. taun depan leh join lg!


Posted at 04:57 pm by rina
4 commentos already!!  




Sunday, June 14, 2009
PETRONAS Syntium 800-5000, Mach 5 & Sprinta 4T 2T 1000-5000 Engine Oils For Sale

PRODUCT VOLUME (LITER) RECOMMENDED RETAIL PRICE OUR PRICE
SYNTIUM 5000 SM 0W/30 4
RM233
RM219
SYNTIUM 5000 SM 0W/40 4 RM233 RM219
SYNTIUM 3000 SM 5W/40 4 RM209
RM197
SYNTIUM 1000 SM 15W/50 4 RM180
RM171
SYNTIUM 800 SM 15W/50 4 RM97
RM92
MACH 5 SM 20W/50 4 RM69
RM66
SYNTIUM 800 SL 10W/30
3 RM75
RM72
MACH 5 SL 10W/30
3 RM49
RM47
SPRINTA 4T 5000 1 RM48
RM44
SPRINTA 4T 4000 1 RM25
RM23
SPRINTA 4T 2000 1 RM17
RM16
SPRINTA 4T 1000 1 RM14
RM13
SPRINTA 2T 5000 1 RM40 RM37
SPRINTA 2T 4000 1 RM21
RM19
SPRINTA 2T 2000 1 RM14 RM13
SPRINTA 2T 1000 1 RM11
RM10

Prices revised to save COD costs. Price above is for single bottle purchase. Purchase 2 bottles get MORE discounts. Purchase 3 bottles get even MORE discounts. Purchase 4 bottles and above get even better and MORE discounts.

Choose your suitable engine oil: HERE

Technical FAQs: PAGE 1, PAGE 2 & PAGE 3

Dealing method: COD at KLCC Area (COD only on working weekdays) & Ampang Area (COD only on weekends and public holidays).

Location of seller: KLCC/Ampang

Contact method/details: Email Us

Age of item: NEW

Item(s) conditions: Sealed
 

Posted at 12:00 am by rina
3 commentos already!!  




Tuesday, June 02, 2009
Makanan2 Fatin

Fatin dah start solid since 6 months.. since then mcm2 la menda dah masuk perut comel dia tu..

First food is Nestle Beras Merah.. pastu kasi dia Rice & Mixed Vege ni.. mmg dia suka betul till now (dah masuk 2nd boxes).. pastu try Nestle Gold Oats & Prune ni, gatal beli sbb packaging cantik n nama "nestle gold".. huhu, turned out fatin mkn so-so je.. still ada sampai sekarang.. pastu gatal lg tgn mama, beli yg Rice & Mixed Fruits plak.. okay gak la fatin mkn, rasa dia manis.. and latest ialah Wheat & Honey (utk menggantikan Brown rice yg dah abis tu) pon leh tahan gak fatin mkn.

    

         

So far alhamdulillah, tak keluar lg ape2 allergy bile mkn menda2 ni.. ohh ni baru separuh menda2 yg fatin mkn.. byk lg sebenarnye.. mula2 dlu tokma ada belikan rusk utk fatin.. brand Heinz kot..mama plak belikan brand Milna. Milna tu sbb kotak besar, still ada separuh sampai sekarang. Fatin mcm kureng sket la ngan rusk ni.. cepat muak.. kalau lapar sgt baru la laju mknnye.

Pastu ngan bottled food lg..byk brand Heinz la..Custard banana la..Apple and Oatmeal la..Parsnip, carrot & sweet potato ..mcm2 lg la..tp setakat ni yg nampak fatin suka tu la Custard banana, apple oatmeal ngan ada satu lg lupe dah..yg lain2 sume so-so je.


Ye ye saya tau saya malas utk buat baby food sendiri.. hehe. Bukan tak buat langsung, ada la sikit2 buat during weekend.. aritu ada steamkan salmon utk dia..sekeping salmon tu dpt la utk 4 5 kali makan dia.. campurkan ngan nasik lenyek or pasta lenyek, mmg laju fatin mkn..baru2 ni masak bayam air.. amik sikit bayam yg dah masak tu, ikan bilis sket, blanderkan ngan nasik.. laju gak dia makan. semalam sebelum masak lauk ayah dia, kuarkan sikit 2 cube dada ayam.. rebuskan dgn carrot, pastu campur pasta yg dah hancur, masuk dlm blender..tgh ari tadi, mmg mkn tak byk soal. Bagus anak mama ni..

Tokma pon bekalkan ikan bilis bakar yg dah kisar halus masa gi bangi aritu.. lauk kegemaran fatin tu.. yumyum..

Nanti lepas ni mama nak try mcm2 resipe lg.. jumpe byk yg bes2 kat blog Uncle Chef ngan sorang lg blogger, lupe dah ape link dia..

Laparnyeee....



Posted at 06:58 pm by rina
4 commentos already!!  

Merangkak style fatin dan bermain air liur


Minah ni dah laju merangkak (tp style dia la)..guna kekuatan kaki kiri dia..nenek kata, kalau kat umah nenek, kalau org tak pasan, mmg dah sampai ke grill depan dah merayap.
ape2 la fatin, asalkan ada progress. Tak merangkak betul2 pon takpe, tp make sure kena pandai jln before hari raya okay!



Video lg satu ni plak, ayah dia biarkan dia main air liur sampai comot2.. this video dlm 2 minit lebih.. but sebenarnye tak tau la dah bape lama dia dok main air liur dia sebelum tu..tp bile perati betul2, mmg ada bubbles kuar dr mulut dia..huhu.. sembur air liur sampai kena hp mama.. ape la fatin. Ayah ckp, nnt masa wedding fatin, kita tunjuk video ni kat sume org :P


Posted at 06:42 pm by rina
3 commentos already!!  




Thursday, May 28, 2009
Baju raya Fatin

Mama dah belikan baju raya Fatin.... banyakkkkkkk!
Sebelum2 ni pon dah start beli..pastu tadi tambah lg beli kat Poney Warehouse sale kat South City Plaza..lg la bertambah byk baju Fatin. Nanti la balik umah amik gamba baju2 Fatin yg berlambak tu. Dan akibatnye..hutang mama pon bertambah lerr..Dah terpakse buat agreement ngan ayah.. takleh beli lg baju minah ni sampai tahun depan..(kita tgk la camne eh nnt..)

Nasib baik hutang puasa mama dah tinggal 12 ari je lg..sikit2 lama2 abis ganti. Tak sangka dah ganti 11 hari dah..esok Insya Allah puasa lg satu hari.

Nah aunty Izma gamba terbaru Fatin tunjuk gigi comel. (caption 'gigi saya' kecik sgt mama letak)





Posted at 07:46 pm by rina
3 commentos already!!  




Previous Page Next Page



rina
October 11th 1983  (Age 33)
Female
Ampang


   





<< August 2017 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

::Aidil::
::Aliza::
::Ayuni::
::Azhar 1::
::Azhar 2::
::Azwa::
::Baidzurah::
::Dana::
::Effi::
::Ella::
::Erni::
::Farah Dina::
::Farid::
::Fikri::
::Futra::
::Hainey::
::Hariza::
::Harni::
::Izma::
::Kmie::
::Mama::
::Mas Rizal::
::Mawar::
::Nadiah::
::Nik Faris::
::Pejai::
::Sayuti::
::Shawn::
::Shsuya::
::Siti Lina::
::Siti Sarah::
::Wan Amira::
::Yusnida::
::Zulhardy::

Clan
::Genting::

Foto
::Mine::

Few other links
::Hotmail - Sign In::
::Yahoo Mail::

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!






Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:




rss feed