Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Second Birthday tickers


Sunday, January 10, 2010
Reminder utk diri sendiri

Kena tulis supaya tak lupe bile ada baby 2nd (insya Allah bile sampai masanye nnt).

1-     Fatin masa kecik (1 month+ sampai 3-4 months) suka sedu lepas minum susu. Ubatnye..sumbat lg susu (susu badan ok..) supaya sedu tu cepat berenti.

 

2-     Takyah beli baby wipes byk2, sbb endup bile dia dah 3-4 months..cuci kat sinki je lg senang dgn ternyata bersih.

 

3-     Err sbb aku tak pandai/berani mandikan baby sendiri for the first few weeks tu..sila la invest kat tempat mandi baby yg advance sket..i.e.

a.       Safety 1st Deluxe Funtime Froggy Baby Bath Tub Center

b.      Fisher Price Aquarium Bath Center

 

4-     Invest on double pumping machine..save time in the long run & tak stress sbb takyah stayback lama sbb ganti pumping time masa keja. 1 session = 30 minutes..1 day at least 2 sessions.

 

5-     Ingat yg sekarang kos susu fatin sahaja dah rm200+ per month..in 10 months dah jadi 2k..so beli double pump masih berbaloi.

 

6-     Sila mkn epal 2 bijik setiap hari start selepas bersalin..dan mintak liquid paraffin utk melicinkan proses pertinjaan. (Doctor biasa akan kasi lactulose syrup je).

 

7-     Sila jgn malas bergerak masa dlm pantang..u need to move around to "encourage" your bowel movement.

 

8-     Jgn mengelat on urut, tungku n bengkung..ianye ternyata berkesan (utk diri sendiri)..

 

9-     Oh…bile tau je pregnant, sila start lumur olive oil/losyen ke seluruh badan, esp tang punggung, peha, breast dan perut..utk melembutkan kulit2 (nasihat kpd org yg mmg tak pakai losyen pada hari2 biasa).

 

10- Jgn lasak sgt bile dah masuk 7 months, u have a chance to deliver awal lg, spt kata doctor.

 

11- Try susukan baby sampai dia kenyang sebelum tido..kalau dia mamai2 masa minum, sila kejutkan..hopefully dgn kaedah ni, baby akan kurang bgn mlm.

 

12- Utk achieve perkara di atas..sila pump susu kat ofis 3 jam sebelum balik, so that, bile balik breast ada susu dan baby kenyang  bile minum. Jgn dah sampai umah mak baru nak pump..kesian fatin dlu dpt sisa2 je..jadinye mlm dia bgn merengek mintak susu lg sbb tak puas feeding sebelum tu.

 

13-Reminder utk diri sendiri sekarang…sila bawak balik bath tub dr rumah mak..sbb fatin dah mula banyak ragam masa mandi. Need to use another tactic utk tackle issue ni (which is suh dia main dlm bath tub).

 

14- Still tak tau mcm mana nak solve issue mkn dia..hopefully next one takde la memilih mcm minah kenit nih.

 

15- Pakai diapers size newborn selama yg boleh..

 

16- Bedung baby..jgn kesian bedung tak ketat..kadang2 sbb tak ketat tu la dia menangis, dia rasa insecure. Try bedung pakai kain batik sendiri kalau baby dok terjaga bile kita takde dekat2 dia.

 

17- Maybe bole try beli pam pigeon yg sedut ikut mulut tu…utk kuarkan hingus baby. So takyah la tunggu Azhar balik baru nak sedut POWER punye!

 

18-Sila beli thermometer yg jenis amik temperature kat kepala, yg cepat dpt tau bape temperature badan..mahal takpe..dr sakit hati menunggu suhu naik slow mcm siput.

 

19- Kubu bantal senang sgt di tembusi..sila alih baby ke cot or playpen.

 

20- Sila carik kelambu buaian utk digunakan kat rumah mak…

Itu sahaja utk kali ni..kalau ada ingat yg lain..akan di tambah kemudian hari.

 


Posted at 03:06 am by rina

rina
January 19, 2010   02:16 AM PST
 
bile kira2, agak berbaloi la jugak double pumping nih, jimat masa kat ofis n jimat duit in long run..tercekik kitorang skang ni rm200+ sebulan utk susu minah tu je
haha lepas buat list ni..ringan kepala otak aku..takde dah mkn RAM otak.
next baby bile dah lekat nnt aku gitau ah..haha
ella
January 18, 2010   01:46 PM PST
 
bagus list ni. bole digunakan sebagai rujukan buat diriku juga..

wow lps ni ko nak buat double pumping plak ke? good luck!

erm nak tanye, bile next baby nye nih?? hihu!!!
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry



rina
October 11th 1983  (Age 34)
Female
Ampang


   





<< January 2010 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

::Aidil::
::Aliza::
::Ayuni::
::Azhar 1::
::Azhar 2::
::Azwa::
::Baidzurah::
::Dana::
::Effi::
::Ella::
::Erni::
::Farah Dina::
::Farid::
::Fikri::
::Futra::
::Hainey::
::Hariza::
::Harni::
::Izma::
::Kmie::
::Mama::
::Mas Rizal::
::Mawar::
::Nadiah::
::Nik Faris::
::Pejai::
::Sayuti::
::Shawn::
::Shsuya::
::Siti Lina::
::Siti Sarah::
::Wan Amira::
::Yusnida::
::Zulhardy::

Clan
::Genting::

Foto
::Mine::

Few other links
::Hotmail - Sign In::
::Yahoo Mail::

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!






Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:




rss feed